Νέο ωδείο στην πόλη της Σάμου!

Η ομάδα τέχνης και πολιτισμού ΣΑΜΑΡΤ, η οποία δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη Σάμο από το 2012, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη μετάβαση του δεκαετούς πλέον Προγράμματος Μουσικής Εκπαίδευσης σε ένα καινούργιο, σύγχρονο και όμορφο ωδείο στην πόλη της Σάμου!

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014, διανύει το 10ο συνεχές έτος λειτουργίας και καλύπτει μουσικές σπουδές στον τομέα της κλασικής, σύγχρονης και λαϊκής-παραδοσιακής μουσικής. Αφετηρία ήταν η προσπάθεια διάδοσης στη Σάμο της κλασικής μουσικής. Το πρόγραμμα απέδωσε πολλούς καρπούς όλα αυτά τα χρόνια: Πιστοποιημένη μουσική εκπαίδευση νέων, επιτυχημένη πρόσβαση μαθητών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης,  συναυλίες μουσικής υψηλού επιπέδου, συνεργασίες με άλλους φορείς Ελλάδας και εξωτερικού.

Για τη στέγαση του και τη στέγαση των εκδηλώσεων του μέχρι σήμερα, υπο- στηρίχθηκε από τοπικούς φορείς, όπως τον δήμο Σάμου (και μετέπειτα Ανατ. Σάμου), την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και άλλες ομάδες, όπως «Μουσική Παρέα Σάμου», «Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου», Φιλαρμονική «Βαθύλλος –Αντώνης Γεροχριστοδούλου», διατηρώντας πάντα έναν κοινωνικό χαρακτήρα: Χαμηλό κόστος μουσικών σπουδών που καλύπτει μόνο αμοιβές μουσικών, γραμματειακής υποστήριξης και θεσμό υποτροφιών.  Για τη μετάβαση του Προγράμματος σε ωδείο, καθοριστική ήταν η συμβολή της Περιφερειακής αρχής, η οποία έδωσε οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα. Το λιγότερο που μπορούμε να εκφράσουμε, είναι  ιδιαίτερες ευχαριστίες στον νυν Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ο οποίος από την πρώτη στιγμή, με ενθουσιασμό, αγκάλιασε όλο αυτό το εγχείρημα ίδρυσης ωδείου στην πόλη της Σάμου, αλλά και στους δικούς μας πρώην αντιπεριφερειάρχες κ. Κατρακάζο και κ. Πανουράκη.

Σήμερα, το Πρόγραμμα Μουσικής Εκπαίδευσης μετουσιώνεται σε μη κερδοσκοπικό ωδείο αναγνωρισμένο από το Κράτος με την επωνυμία «Μαριάννα Σιμόνι Νίλσεν» (ΦΕΚ 5341/Β/07.09.2023) που βρίσκεται στην παραλιακή της πόλης Σάμου, Θεμιστοκλή Σοφούλη και Σταύρου Μπαρέτη 1, στον πρώτο όροφο (πρώην Πρόνοια), σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο που ανακαινίστηκε με σκοπό τη λειτουργία ωδείου και το οποίο εξοπλίστηκε, μέσω προγράμματος leader, με καινούργια μουσικά όργανα (πιάνα, ντραμς κ.α.) και ήδη φιλοξενεί τους μαθητές του έως τώρα Προγράμματος Μουσικής Εκπ/σης. 

Το ωδείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας και ιδρυτικού μέλους της ΣΑΜΑΡΤ Μαριάννα Σιμόνι Νίλσεν, έναν άνθρωπο της προσφοράς και της τέχνης, η οποία άφησε τη χώρα της, τη Δανία για να ζήσει και να κάνει οικογένεια στη Σάμο και η οποία, εκτός των άλλων, καθοδήγησε και ενέπνευσε τα πρώτα βήματα της ομάδας μας.

Πιστεύουμε ότι η ίδρυση του ωδείου είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την καλλιτεχνική εκπαίδευση στο νησί καθώς και μια νέα πρόταση για προσιτές ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές πανελλαδικά.

Μία πρόταση φτιαγμένη από συλλογικότητα και όραμα!

Με εκτίμηση,

Ομάδα τέχνης και Πολιτισμού *σαμart

Βασιλείου Γιώργος
Γιαννουλόπουλος Ηλίας
Κουμαραδιός Γιώργος
Λεοντίδης Βαγγέλης
Φράγκου Παναγιώτα
Χατζημιχάλης Δημήτρης

Leave a comment