Διάλεξη του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη – Κυριακή 17 Ιανουαρίου

«Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί του Πυθαγόρα»

«Το τρεμάμενο σώμα στον αιώνα του Άουσβιτς.

Σκέψεις για το Ολοκαύτωμα, τότε και τώρα.»

Μια ομιλία του συγγραφέα του Μένγκελε Θανάση Τριαρίδη

Στην αίθουσα του Δήμου (Βαθύ) την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη

ololautoma

Μετά από έρευνα και ενασχόληση δύο δεκαετιών με το Ολοκαύτωμα (καρπός των οποίων υπήρξαν τα θεατρικά έργα ΜΕΝΓΚΕΛΕ, ZYKLON Ή ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ και LEBENSRAUM) ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης συνοψίζει σε μια διάλεξη τους λόγους που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα και τις συνθήκες που εγκυμονούν τον κίνδυνο της επανάληψής του. Με αφετηρία την θεμελιακή θέση του Πρίμο Λέβι («Το Άουσβιτς δεν τέλειωσε, ζούμε μια σύντομη ανακωχή») ο Θ. Τ. αντιμετωπίζει το Ολοκαύτωμα ως φριχτά νεωτερική εκπλήρωση μίας θαμπής αδημονίας τουλάχιστον χιλίων χρόνων του δυτικού πολιτισμού. Επιπλέον εξετάζει την αναζωπύρωση και την κυριαρχία του ρατσιστικού και φοβικού λόγου ως σαφή ένδειξη του κινδύνου να ξαναζήσουμε (ή να ξαναδιαπράξουμε) το Ολοκαύτωμα βάζοντας στην θέση των θυμάτων τους νέους αποδιοπομπαίους του κυρίαρχου ρατσισμού, τους μετανάστες. Μετά την εισήγηση του Θανάση Τριαρίδη θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό, ενώ ποιήματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα θα διαβάσει η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη.

 

Βιογραφικό  συγγραφέα:

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού Τα Ποταμόπλοια (1990-1992) και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Mauve (2003-2006), ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα οργανώνει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κύκλους σεμιναρίων με θέματα δυτικού πολιτισμού. Το 2008 έφτιαξε τις εκτός εμπορίου εκδόσεις γκάβλα – ενώ το 2009 έφτιαξε τις εκδόσεις δήγμα. Από την ίδια χρονιά συμμετέχει στις εκδόσεις διάπυροΝ. Στις δύο τελευταίες εκδοτικές προσπάθειες εκδίδει τα βιβλία του από το 2009 μέχρι σήμερα (2014).

Από το 2000 έχει εκδώσει σε διάφορες μορφές 38 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια με πρώτο από αυτά το μυθιστόρημα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα. Το 2004 έφτιαξε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο  και έκτοτε συγκεντρώνει εκεί, στο σύνολό τους, όλα του τα εκδομένα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του (δοκίμια, άρθρα, κείμενα – μέχρι στιγμής περισσότερα από 300). Το μυθιστόρημά του τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων κυκλοφόρησε πρώτα στο Διαδίκτυο το 2005 και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο το 2007 – πρακτική που ακολούθησε και για όλα τα υπόλοιπα βιβλία του. Το 2011 ξεκίνησε η (ηλεκτρονική και έντυπη) έκδοση του εκτενούς αφηγήματος Τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων. Επίκειται η ηλεκτρονική έκδοση της ακολουθίας 12 βιβλίων με τίτλο Τα ανθισμένα συρματοπλέγματα της καρδιάς μας – πρόκειται για μια ακολουθία 12 δοκιμίων για την εικονοποιία της Δύσης από τον Τζιότο ως τον Βαν Γκογκ. Όλα τα γραπτά του είναι ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα» και μπορούν να αναπαραχτούν εν όλω ή εν μέρει δίχως την οποιαδήποτε άδεια. Μυθιστορήματα, αφηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα του και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Έχει εκδώσει (έντυπα και ηλεκτρονικά) τα θεατρικά έργα La ultima noche ή οι καρχαρίες (2010), Historia de un amour ή τα μυρμήγκια (2011), Μένγκελε (2012), Liberté (2013), Égalité (2013), Fraternité (2013), Humlet (2013), Οιδίνους(2013), Ζόοτ (2013), Lebensraum (2014), Zyklon ή το πεπρωμένο (2014), Lacrimosa ή το απέπρωτο (2014).

Στο θέατρο έχουν ανέβει τα έργα του: La ultima noche ή οι καρχαρίες (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Λεωνίδα Κακούρη, Αθήνα, Θέατρο ΠΚ, θεατρική περίοδος 2012-2013), Historia de un amour ή τα μυρμήγκια (με την Πέμυ Ζούνη και τον Κώστα Φιλίππογλου σε συν-σκηνοθεσία των ιδίων, Αθήνα, Θέατρο Olvio, θεατρική περίοδος 2012-2013), Μένγκελε (σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη

Φορέας υλοποίησης : «Όψεις Πολιτισμού», politismos33@gmail.com Τ. 2310-257218

Με την υποστήριξη της σαμart

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s