Ταινίες για παιδιά και εφήβους από το Νεανικό Πλάνο

Η σαμart σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο διοργανώνει το Φεβρουάριο στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ την προβολή τριών κινηματογραφικών ταινιών για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου είναι η μοναδική οργανωμένη ταινιοθήκη του είδους της στην Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί σταδιακά τα δέκα τελευταία χρόνια από βραβευμένες ταινίες σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους. Οι ταινίες αυτές εξετάζουν μια ευρύτατη θεματική από σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσα από το βλέμμα των παιδιών και των νέων, προέρχονται από διαφορετικές και, πολλές φορές, άγνωστες κινηματογραφίες και αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, σε πολλές δε από αυτές γίνονται αναφορές και στα σχολικά εγχειρίδια.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Fighter

της Natasha Arthy

Δανία, 2007, έγχρωμο, 97΄

the fighter

Η Αϊσά είναι μια νεαρή Τουρκάλα που ζει στην Κοπεγχάγη και, σύμφωνα με τον πατέρα της, θα γίνει γιατρός. Εκείνη, όμως, λατρεύει τις πολεμικές τέχνες και προπονείται με τη γυναικεία ομάδα. Μια ταινία που σε μαθαίνει πώς να ακολουθείς τα όνειρά σου και πώς να ζεις ανάμεσα σε δύο κόσμους.

11-15 Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για γυμνάσια και λύκεια.

Η ταινία θα προβληθεί και για ενήλικες την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Ερασιτεχνών Σάμου, ώρα 21.00, είσιτήριο: 2 ευρώ

Αζούρ και Ασμάρ

Του Μισέλ Οσελό

Διάρκεια 99’ – 2006 μεταγλωττισμένο

Φεστιβάλ Κανών Μάιος 2006

Αζουρ και Ασμαρ

Μια φορά και έναν καιρό, δυό παιδάκια μεγάλωναν στη στοργική αγκαλιά της ίδιας γυναίκας. Ο Αζούρ, ο ξανθός γαλανομάτης γιος ενός ευγενούς κι ο Ασμάρ, με τα κατάμαυρα μάτια, ο μελαχρινός γιος της γκουβερνάντας. Τα δυο αγόρια μεγάλωναν σαν αδέρφια, μέχρι την ώρα που η μοίρα τα χώρισε βάρβαρα. Αλλά ο Αζούρ, μαγεμένος από τις ιστορίες της γκουβερνάντας για τη μυθική Πριγκίπισσα των Νεραϊδών, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει….Ανοίγει τα πανιά του για τη μακρινή χώρα…. Χρόνια και καιροί περνούν και τα ομογάλακτα αδέρφια νέοι άντρες πια κι αντίζηλοι, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια για την ανακάλυψη της Μαγικής Χώρας. Για την κατάκτηση της καρδιάς της Νεράιδας. Οι κίνδυνοι και τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο, μέχρι….

Το Αζούρ και Ασμάρ είναι ένα παιδικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες. Η φιλία, ο χωρισμός, η αγάπη για το περίεργο και το διαφορετικό αλλά και η ανακάλυψη μαγικών τόπων είναι λίγα από τα θέματα που περνούν μέσα από την ταινία. Είναι ακόμη μια αντιρατσιστική ταινία. Το Αζούρ και Ασμάρ διαδραματίζεται τον μεσαίωνα στη Γαλλία και Ανατολή. Παρουσιάζει έναν λαμπερό πολιτισμό, ανοιχτό στον κόσμο, γεμάτο κατανόηση και αγάπη.

18-22Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για παιδιά α,β,γ τάξης δημοτικού σχολείου

Ο Ινδιάνος

του Ineke Houtman

Ολλανδία, 2009, έγχρωμη, 80 λεπτά

the indian

Ένα αγόρι ανακαλύπτει την καταγωγή του. Ο Koos, ένα μικρό σχεδόν οκτάχρονο αγόρι, θέλει πάρα πολύ να μοιάσει με τον εντυπωσιακό και τυπικά Ολλανδό πατέρα του. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο, αφού ο Koos είναι υιοθετημένος από το Περού και είναι μικροκαμωμένος και σκουρόχρωμος. Μια μέρα βλέπει ένα Περουβιανό αγόρι να παίζει ένα περίεργο είδος μουσικής έξω από το σούπερ μάρκετ και ανακαλύπτει ότι και ο ίδιος, όπως και το αγόρι, είναι Ινδιάνικης καταγωγής. Από εκείνη την ημέρα, παρά τους Ολλανδούς γονείς του, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να γίνει ένας αληθινός Ινδιάνος.

 18-22Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για τα παιδιά δ,ε,στ τάξης δημοτικού σχολείου

Πληροφορίες: Ζαμπούνης Μιχάλης – 6979625577

Films for children and adolescents.

In February 2013 σαμart and Neaniko Plano organizes cinema viewings for students of elementary, junior and high schools of the following 3 films:

  1. Fighter – Natasha Arty, Danish, 2007, 97′ (10.-15. February in Olympia Cinema) The film will be shown for adults on Sunday, February 17th, 9pm at Cinema Club Samos, ticket: € 2
  2. Azur and Asmar – Michel Osel, French etc., 2006, 99′ (18.-22. February in Olympia Cinema)
  3. The Indian – Ineke Houtman, Dutch, 2009, 88′ (18.-22. February in Olympia Cinema)

info: Zabounis Michalis – 6979625577

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s